Arkiv

I forbindelse med forskningsprosjektet NÆRTUR har forskere ved NMBU, NTNU og NINA undersøkt om og hvordan spillemidlene brukes for å etablere turveier og turstier i nærmiljøet.

- Dette er en viktig rapport, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.  -Vi ønsker mer fysisk aktivitet i befolkningen, og spillemidler er en enorm tildeling fra staten.

Konklusjonen i rapporten er at:

  • Nærturanlegg ikke blir prioritert når fylket skal informere om og kommunene skal planlegge for å søke om spillemidler i arbeidet med kommunale plan for idrett og fysisk aktivitet
  • I medvirkningsprosessene er idrettsrådene så å si alltid med, mens tur- og friluftsinteressene er svakt representert. Skriftlige innspill og høringer er det vanlige. Sterke og organiserte særinteresser vinner frem på bekostning av de egenorganiserte, står det i rapporten
  • Heller ikke i årene som kommer, ser det ut som om etablering av turveier og turstier i nærmiljøet har prioritet i kommunene

Anlegg som gjør det enkelt å ta fotturer i nærmiljøet er populære, og appellerer til alle sosiale lag, er tilgjengelige for alle og har stor effekt på folkehelsen. Særlig er slike anlegg viktig for den fysiske aktiviteten til voksne. 

- Rapporten foreslår ni forbedringstiltak som kan føre til økt bevissthet, bedre informasjon og mer målrettet planarbeid. Blant annet foreslår vi at en kan sette av en bestemt andel av spillemidlene til anleggskategoriene turløyper, turstier og turveier, sier Anne-Karine Halvorsen Thoren.

Se rapporten: http://hdl.handle.net/11250/2405491

pdf

Nærtur-Kommunale planer for idrett og fysisk aktivitet - spillemidlenes betydning for å etablere turveier og turstier i nærmiljøet (1)

Størrelse : 2.36 mb
Treff : 870
Lastet opp : 2016-11-21 21:12:28
Date modified : 2016-11-21 21:12:28

Forskningsprosjektet NÆRTUR er et samarbeid mellom NMBU, NTNU og NINA. NINA er prosjektansvarlig, og det er Forskningsrådet (program Bedre Helse) som finansierer hovedprosjektet. Helsedirektoratet har støttet kartlegging av hvordan spillemidlene brukes for å etablere turveier og turstier i nærmiljøet.

For mer informasjon:

Helsedirektoratet: Avdelingsdirektør Jakob Linhave: Kontakt :24163920/93002049, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

NMBU: Professor Anne-Karine Halvorsen Thoren. Kontakt: 41278936 /67231295, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

NINA: Seniorforsker Odd Inge Vistad. Kontakt: tlf: 93466709, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

NTNU: Professor Terje Skjeggedal, Kontakt: tlf: 73595028/ 99634048, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.